Fooien in Amerika

Fooi geven in Amerika, menig vakantieganger vraagt zich aan hoe hier mee om te gaan.  Hoeveel fooi is normaal in Amerika? Is fooi geven verplicht?

In Amerika zijn fooien, (vooral in de horeca) een onderdeel van het inkomen in tegenstelling tot in Europa waar een fooi vooral een extraatje is.  Fooi heet in Amerika ‘Tip’ of ‘Gratuity’ en is gebruikelijk bij zo ongeveer elke dienstverlening.

Fooi in een Amerikaans restaurant

Een fooi in een restaurant varieert van 10% tot 20% (en hoger) waarbij 15% normaal is. 10% is voor slechte service en 20% voor een top service. Om het makkelijke te houden met rekenen, kun je in veel staten “double the tax” aanhouden als fooi.

Betaal je met cash dollars, dan laat je de fooi gewoon op tafel achter. Betaal je met een credit card, dan is elke bon voorzien van een “TIP” regel waarop je zelf je fooi kunt invullen. Op toeristische locaties wordt de fooi ook wel automatisch toegevoegd. De bon bevat dan een regel met iets van “Gratuity included of 18% Gratuity”. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kan je deze fooi aan de kassa laten verwijderen.

Fooi in Hotels en Motels

Heb je geslapen in een motel of hotel, dan is het gebruikelijk ook een kleine bijdrage voor de schoonmaakster achter te laten.  Denk hierbij aan $1 a $2. Als iemand je koffer naar de kamer brengt, is wederom $1 a $2 per koffer gebruikelijk.

Taxi’s en Valet parking

Maak je in Amerika gebruik van een Taxi, dan is 15% fooi gebruikelijk, helpt de taxichauffeur je ook met de koffers  dan wordt deze fooi in de regel hoger. Als een hotelmedewerker een taxi voor jou regelt en je helpt instappen, is $1 gebruikelijk.

Staat je huurauto geparkeerd in de Valet Parking, dan moet deze gehaald worden. Een fooi van $1 a $2 is dan gebruikelijk.

Fooi in andere situaties

Naast de bovengenoemde situaties zijn er vast nog meer plekken te bedenken waar je fooi kunt geven. In de bar $1 per drankje, in Vegas aan de dame die je tijdens het gokken een drankje komt brengen, $1. De croupier als je wint etc etc.

Zoektermen:

  • fooi amerika
  • https://www hm-usa nl/diversen04 html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.