De Nationale parken: Entreekosten

 Voor de meeste Nationale Parken in Amerika moet entree worden betaald. De prijzen varieren van een paar dollar tot 20 dollar voor de grote bekende nationale parken. De entreebewijzen zijn vaak meerdere dagen geldig en ze zijn soms ook geldig voor een ander park dat in de naaste omgeving ligt. Bijvoorbeeld de entree voor Yellowstone NP is ook geldig voor het zuidelijker gelegen Grand Teton NP. De entree geldt meestal (maar niet altijd!!) per auto, ongeacht het aantal inzittenden.
Bij veel parken staan er hokjes langs de weg waar je het entree geld moet betalen. Soms staan die hokjes er niet of zijn ze onbemand en moet je het entreegeld betalen in het bezoekerscentrum. Wanneer je het park verlaat dan moet je soms weer jouw entreebewijs laten zien. Het kan dus voorkomen dat je ‘s-ochtends vroeg een park binnen rijdt en dat je geen entree betaalt omdat er niemand in het hokje zit. Wanneer je later het park verlaat kan het hokje wel bezet zijn en je moet dan een geldig entreebewijs kunnen laten zien. Sommige parken hebben helemaal geen hokjes staan bij de ingangen en daar kun je dus alleen betalen bij het bezoekerscentrum.

National Parken pas

Voor toeristen die meerdere parken tijdens hun vakantie willen bezoeken is het voordeliger om een zogenaamd National Parks pas te kopen. Deze kost rond de $80 en is een jaar geldig. Omdat de entreekosten voor grote bekende parken $20 bedragen is het al snel voordeliger om zo’n pas te kopen.
Hou er rekening mee dat je meestal niet met een creditcard kunt betalen. 
De kosten voor kampeerplaatsen e.d. worden niet gedekt door de National park pas. Wanneer je een national park met de auto binnenrijdt dan is de National Parks pas geldig voor alle inzittenden. Maar sommige (kleine) parken kun je niet met de auto binnenrijden. In dat geval is de pas geldig voor de houder en zijn familie.

Nationale Parken Pas tweedehands kopen

De National Park is niet overdraagbaar. Je mag hem dus niet in Nederland aan iemand anders geven die ook naar de USA op vakantie gaat of kopen/verkopen op Marktplaats. De controle daarop is de laatste jaren wat strenger geworden. In een toenemend aantal parken (o.a. Yellowstone en Death Valley) wordt de handtekening op het paspoort gecontroleerd. 

Op de pas staat vermeld:
“Persons violating a term or condition of this permit may have the passport seized an may be subject to a fine and/or imprisonment as provided by the law”

Met de opbrengsten van de Nationale Parken Pas worden de parken onderhouden en opengehouden. De overheid geeft jaarlijks minder subsidie aan de parken, dus als je in de toekomst ook nog graag naar deze prachtige plekken wilt kunnen gaan, hang dan niet de schrale Hollander uit en ga een pas tweedehands kopen maar koop gewoon zo’n pas voor de volle prijs. (Beter nog; en doe een leuke donatie in een donatiebox)

Zoektermen:

  • https://www hm-usa nl/natparks02 html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.