Weer en Klimaat

Amerika is een groot land en het weer kan per regio sterk verschillen. Het is aan te raden om met de planning van de vakantie rekening te houden met het weer.

Amerika kent veel meer extreme weersituaties dan Nederland. Tornado’s en orkanen eisen elk jaar tientallen levens. Plotseling opkomende onweersbuien kunnen in Amerika gevaarlijk zijn. In bergachtige gebieden en in woestijnen neemt de aarde maar weinig water op waardoor er zogenaamde flash floods kunnen ontstaan. Rustig kabbelende beekjes kunnen als gevolg van een stevige onweersbui in enkele minuten veranderen in kolkende watermassa’s.

Orkanen in Amerika

Amerika wordt regelmatig getroffen door orkanen. Het orkaanseizoen loop van half juli tot en half oktober, waarbij (statistisch) de meest orkanen half september toeslaan. Orkanen komen vooral voor in het zuidoosten van de VS (Florida, Georgia, the Carolina’s, Alabama, Louisiana en Texas). Maar ook in het zuidwesten (California en Arizona) kunnen ze voorkomen, maar dat zijn meestal niet zo zware orkanen.

Hitte in Amerika

Met name in het zuidwesten van Amerika kan het in de zomermaanden warm, heel warm worden. In de woestijngebieden in Arizona, maar ook b.v. in Las Vegas, zijn temperaturen van 40 graden of meer eerder regel dan uitzondering. De warmste plek in de VS is Death Valley National Park, waar de temperatuur kan oplopen tot 50 graden.  In het zuidoosten (Florida) liggen de temperaturen meestal wat lager (35 graden). Maar door de hoge luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur vaak hoger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.